Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.02.2010 23:43 - Патагония - пошо и кухен
Автор: domosed Категория: Туризъм   
Прочетен: 1739 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 18.02.2010 19:11


Патагония - пошо и кухен  
image
From
Argentina 2009: Canal Beagle

- Ама ти наистина ли искаш да те возя до летище Аеропарке? Не слушаш ли радио? - превеждам си по смисъл репликата на удивения шофьор на такси.

А денят беше започнал толкова приятно (и рано! Пусти джетлаг) с кафенце и мънчики кроасанчета (медиалунас, арж.) в първото отворено, едва пометено, кафене на площад Италия, в квартал Палермо, Буенос Айрес. И ето ти сега притеснения за изпускане на самолет и кораб. Шофьорът все по-възбудено се опитваше нещо да ме пита и нещо да ме предупреждава за канцелирани полети и затворено летище, демонстарция и искания, като вметна и думата бомба. По радиото също споменаха няколко пъти Аеропраке Хосе Нюбъри в контекст на нещо, което с елементарните си знания и интуиция по испански си преведох като манифестация и блокирани улици с двукилометрови задръствания.

Доста далеч от истината! Оказа се, че стачка и демонстрация наистина има, но само на служителите на една от авиокомпаниите и само в тяхната половина на салона за регистрация на пътниците. Вярно - с барабани, знамена и шумни скандирания. Но без да се пречакат на конкуренцията. С която по случайност си бях избрал да летя аз.

image
From
Argentina 2009: Ushuaia

Аржентина е цял субконтинент. От столицата до южното ъгълче отнема повече от три и половина часа полет с MD83. И още около час, докато ти разтоварят багажа.

image
From
Argentina 2009: Ushuaia

Градчето Ушуая е краен пост на аржентинската колонизацията на "дивия юг", родеещо се с
"дивия запад" от американските филми и излъчващо духа на крайни субполярни пристанища като Лонгиърбин на Шпицберген. Макар и да е, разбира се, много по-близо до Екватора (54 градуса ширина). В сравнение с него чилийската Пунта Аренас отвъд Магелановия проток е улегнал европейски индустриален център с традиции. Тук освен авантюристите, привлечените от ниските данъци колонисти, моряците и докерите през лятото (а според непотвърдени сведения - и през зимата) властват и туристите. Около които се върти гладко смазана машина с две основни двигателя - Антарктида и Патагония. Мене ме е привлякла Антарктида, но и от патагонска Огнена земя не бих пропуснал да опитам.

image
From
Argentina 2009: Canal Beagle

Почвайки с разходка до кормораните и морските лъвове в пролива Бийгъл. Не очаквах, че Огнена земя е толкова планинска. Снегът не се е стопил от планините, което допринася за фотогеничността на пейзажа. Като Рила през юни. По линията на ерозията познаваш докъде е стигал ледникът, отстъпил място на морето в някакъв момент, който според корабния сладкодумец Фредерико се падал преди 7000 години.

- Планините от тая страна са на Аржентина, а оттатък - на Чили. Но никой не обича Чили.
- Зашо пък?
- Защото са добре организирани и знаят какво искат. А ние не сме сериозни. И губим всички войни и дипломатически спорове. Ето чилийците, пет години след независимостта си, си написали конституция, в която си вписали докъде си представят, че им се простира територията. При положение, че тогава (20-те на XIX век) са били шепа фермери около Сантиаго. А на нас са ни трябвали 50 години вътрешни боричкания, докато си приемем устав. И сме изтървали половината Огнена земя.
- И всичките Фолклендски острови, - си мисля ехидно аз.

А Фредерико продължава да баламосва туристите и с най-различни други импровизации по теми от общата култура. Как дошъл Магелан, но още го било страх, че земята е плоска и по на юг от в бъдеще наречения на него самия пролив ще изпадне в пустотата около тепсията. Как след Магелан европейците заобикаляли чак около нос Хорн, защото туземците на острова им се стрували като демони, че клечали голи на студа. В тоя момент се намесва Дървения философ зороастрианец да припомни теорията, че пролива на Дрейк първо са го минавали китайците, не знам си колко века преди самия Дрейк. Което обаче не е имало никакво значение за останалия свят, а вероятно и за самите китайци. И накрая дошъл Чарлз Дарвин да разпознае у аборигените на Огнена звезда липсващата брънка в еволюционната верига между маймуната и човека, с което да даде необходимото юридическо основание на белите, по негово време - предимно бритнаци, - напук на вписването в чилийската конституция, да ги изтребят с ... топли дрехи и алкохол, без да ги е страх от човешки съдилища. За сведение - на Дарвин хипотезата за еволюцията добива някакъв по-оформен вид, чак след като с кораба Бийгъл стигат Галапагоските о-ви, а да включи човека и маймуните в схемата се осмелява няколко десетилетия по-късно. Другият герой, замесен в тия експедиционни истории, е лорд Робърт ФицРой, който на 24 години се оказал водач на първата експедиция с Бийгъл, кораб наречен ужким на кутрето на кралицта. Пореден спорен факт, предвид че при пускането на кораба на вода английска кралица е била Каролина Брауншвайгска - дотолкова недолюбвана от краля, че я е бил напъдил в изгнание в родната и Германия без право да кръщава кораби.

Тюлените междуврменно се излежават на рядкото лятно слънчице и хич не се интересуват от историята. А би трябвало, защото тя съвсем пряко ги е засягала. Отношението към тях като към реколта на кожи, извор на научни данни или туристическа атракция се е променяло с нравите на различните заселници и изследователи на региона.

image
From
Argentina 2009: Canal Beagle

Препоръчваното ястие в Ушуая е черна мерлуза. Но ми е се е паднала с погрешния сос - сметана, черен пипер и нещо възкисело. От рачената крем-супа си облизвам и пръстите и чинията. Рака са се постарали да го сервират "обелен". Тоест вътрешните тъкани, целите, включително и от клещите, извадени от черупката, без да бъдат обезобразени. Това покрив нормата от калории за деня още по обед. Добре дошло, защото после някъде при кормораните си изръсих портфейла с парите за вечеря. Та се наложи да се прибера гладен в хостела, да намеря или интернет или пари за интернет (намерих интернет на лаптопчето на хазяйката в столовата), за да изровя телефона на банката си и да си анулирам картата. Тактиката никога да не носиш документи и повече от една банкова карта в портмонето с джобните пари, даде успешен резултат за пореден път.

Тук следва десетдневно прекъсване за разходка отвъд пролива на Дрейк се един от по-големите кораби на същото пристанище.

image
From
Argentina 2009: Ushuaia

Стъпил обратно на твърда южноамериканска земя имах нужда да си проветря организма от десет дни живот на кораб с изкачване долколото мога над морксото равнище. Добре го проветрих!

image
From
Argentina 2009: DDT, Tierra del Fuego

Тръгва се от долната станция на едно лифтче, току над последните градски къщи, което зиме качва начинаещи скиори 200 метра за пускане по една пистичка. И летем би трябвало да работи, но не и точно този ден. Добре, че заваля, че влязохме в чайната, та стопанинът да ми даде една карта (по точно - скица без мащаб) на пътеките в района, за да добия представа къде точно е атракцията "ледник". Бяхме с една бразилка от хостела, но тя си тръгна след около час ходеме, за да не си пропуснела разходката с лодка до острова с кормораните. Аз почнах да се задъхвам още на около 700 м (започвайки от 300), за което, разбира се, обвиних режима на по две чаши вино за обяд и за вечеря на кораба, без да броим сериозното пиене на купоните. И там някъде опрях о снежната линия, без да съм видял нищо ледникоподобно. Икушавах се да обърна, но откога някакъв си сняг е взел да ме плаши. Гледам, че имаше единични пъртинки нагоре, а и колкото и да ми се виждаше стръмно и улеесто, не даваше вид да има какъвто и да е риск от лавини - мокър слегнал се стар сняг. Хайде нагоре, да видиш какво значи задъхване. Стръмно! Но се добрах до върха, де. "Върхът" е една остра седловина на 1200 м, откъдето се открива гледката към севераната долина (отсам се вижда градът и протокът Бийгъл). Наградата и wow-факторът си залужаваха потта! А си и носех половин хартисала ми от обяд пролетна тостада с шунка, сирене, домат и пресен лук. Рай!

image
From
Argentina 2009: Tierra del Fuego

Връщането в мокрия сняг е значително по-лесно. Меко вози! Стига да не затънеш толкова дълбоко, че да ти запецнат обувките и да се наложи да ги откопаваш с голи ръце. Пръстите с остра болка ми припомниха измръзването отпреди 5 години на малко по-високи и изолирани планини на Антарктида. Табелата "Senor turista, no caminar sin la compania de un guia!" я видях чак на върщане. Не бих могъл да си изкривя душата, че не съм разбрал какво пише.

image
From
Argentina 2009: Tierra del Fuego

След кратка пауза за подсушаване на обувките и чаша бийгълско червено пиво, ме взеха за среща с бобрите. В нечия ферма в долината отвъд първото планинско било. Бобрите са симпатични хидростроители. Стига да не се преразможат, за да не презастроят района. Сещам се за източногерманските комкиси на каубойска тема от детството ми "Дигедагс", където бобрите имаха сериозна роля в преследванията по диви реки из индианския запад. Големият яз, който видях, по мои лаишки преценки изглеждапе много солиден. Но рано или късно ще се пробие и ще си построят друг.

image
From
Argentina 2009: Tierra del Fuego

На Огнена земя бобрите са ги въдворили насила хората, градейки пясъчни кули с богатсва от бобърска кожа. При ужким подобен на канадския климат. Ама нещо не се било получило с климата и кожата не била същата. Сега ако си имаш бобри, можеш да си поканиш и туристи. И да им разкажеш за бентовете и къщичките им и да ги покажеш в строително действие. А после да ги поканиш на традиционна вечеря с говежди стек или прясна пъстърва. Единственият проблем е, че ако попаднеш в чисто аржентинска компания те очакват два-три часа разговори за аржентински футбол. На испански.

image
From
Argentina 2009: Tierra del Fuego

Бразилец: И какво? Казаха ти, че са най-добри на футбол, така ли?
Аз: Ами нещо в този дух ми се стори, че беше.
Бразилец: Те винаги така говорят. Ама е вярно. Най-добрите са!

Изключително рядко за бразилец признание. Тук някъде се намесва Сеслия и предлага касерола ди пошо. Яхния от какво? Пошо?? Пиле! На кастилиански би било пойо. Аржентинците ядат пошо, както пловдивчаните ядат пили. Влизам му в положението на колегата Алехандро, мексиканец, по проблемите с различните говори в испанския. Даже Магелан южно от Магелановия пролив е известен като Магашанес. А Сесилия е русолява мома, която ни води на трекче пеша и с кану в сърцето на националния парк Тиера дел фуего. И все за разни картофи със сметана ми натяква, че и били любими. Докато не си признава, че е полякиня по произход и баба и само картофи варяла и от тяк тъкмяла някакви прости полски ястия, защото тако било в Полша след всяка война. Обяснявам и, че макар и ни е родствен езикът, в България сметаната, не само че не е за всяка манджа мерудия, ами даже малко им се подсмиваме на поляците по тоя повод. Тя ми връща надсмешката, като дефинирам българската кухня като средиземноморска без най-главното - маслините и зехтина. В групичката освен бразилци има и няколко германци, семейно-роднински свръзани с Бразилия. Младежът Томас говори гладко испански, португалски и английски. С него взаимно си печелим уважението, като разпознаваме Хабиб Койте, Али Фарка Туре и Шейх Ло по избраната радиостанция за западноафриканска музика. С канутата по езерото стигнахме до Края на Пътя - Панамериканското шосе, което се точи с варираща ширина и настилка почти непрекъснато от Аляска - в залива Лапатая.

image
From
Argentina 2009: Tierra del Fuego

Следват 12 часа път с автобус през пампасите и с ферибот през Магелановия (Магашановия, арж.) пролив до Пунта Аренас. Планините свършват около час каране след Ушуая, след което Огнена земя добива очаквания си вид на безкрайни пампаси, по които според въображението на съответния фермер пасат овце, крави, коне. Откакто вчера, преди канутата ни бяха раздали по една суха паста, у мене се е пробудила някаква детска носталгия към училищните лавки и не мога да се въздържа пред огромния избор на бензостацията. Спирам се на dulce de lece, с аромат на едноименния десерт - аржентинска гордост - и мързеливо гледам монотонния пейзаж през прозореца.

Las Malvinas son argentinas - Лозунг пред казармата в Рио Гранде. Да, бе, да. Според мене по под въпрос цялата Огнена земя чия е редно да бъде. Защото макар и на някакви карти Аржентина да е стигала до пролива Бийгъл, още откакто е обявила независимост, в самия пролив аржентинците са влезли не само много години по-късно от британските изследователски експедиции, ами и след първите колонизатори. Когато от Буенос Айрес, през 80-те за първи път пратили кораб да създаде база за евентуална колонизация на острова, шотландски протетснатски мисионери вече са били там и са си били основали селище на мястото на днешна Ушуайа (с ударение на първата сричка на ямански, със "с" вместо "ш" на аржентински). А французите били изпуснали за една бройка Югозападна Патагония от Чили. Техният кораб бил закъснял с няколко часа някъде в средата на 40-те на XIX век да забучи знамето.

image
From
Argentina 2009: DDT, Tierra del Fuego

В Пунта Аренас съм бил преди и се почуствах едва ли не у дома си!
Включително с мъката да се разбера с хазяйката за каквото и да било.
И с хърватската връзка.

image
From
Chile 2010: Punta Arenas

И сред пингвините има черни овци! От цялата колония от стотици хиляди на о-в Магдалена се намери един да се пробва да кълве туристите. Предполагам, че се е чалнал малко, след като е овдовял. Чайките напротив - налитат на туристите, не като овдовеят, а като им се излюпят малките. Не че туристите ще ги изядат, но знаеш ли ги. Пингивните са Магеланови, подобни на африканските. А туристите сме около 40, изсипали се от едно малко катерче по $60 билетчето. Оставих конспиративно отзив на кирилица в книгата на фара и бях моменталически разконспириран от учил в Русия турист чилиец с индианска физиономия: А вы из Болгарии, что ли? Добре, че не бях написал някоя простотия.

image
From
Chile 2009: Estrecho de Magallanes

Българските антарктици пристигнаха в очакваното време и към осем вечерта се бяхме събрали около печеното агне у ятачката им Инес. Изглежда жената живее сама и най-голямата и радост през годината е да дава подслон на българските антарктически експедиции. С един от тях - Янко, доцент по геология, сме приятели, оттам и уговорката, но с другите петима се запознавахме на място. Аз мислех, че са първите за сезона с Христо Пимпирев начело. Заблуда. Сезонът започвал от ноември с постоянно движение на групи от-до, по някакъв сложен логистичен график, съобразен и с местата за корабостоп през пролива Дрейк. Надеждите им тоя път да летят нямало да се сбъднат. Чакали кораб. Инес беше на върха на щастието от толкова много гости край нея за Нова година, която празнуваме с тостове в най-различни часови зони. А и рожден ден имала. Съответно - торта. Малко преди полунощ към забавате се включиха и съседите. Шампанско, танци и разгорещени (на винена глава) спорове по македонския въпрос. В полунощ някъде откъм центъра на града даже изстреляха една фойерверка!

image
From
Chile 2010: Punta Arenas

Цяла сутрин градът беше пълно мъртвило (мъртвило!!) но се оживи от изсипаните на пристанището туристи от голям крузер. Чухме американци, руснаци, прочие европейци, южноафриканци ... А после прелетяхме до още по-мъртво място - град Пуерто Монт.

image
From
Chile 2010: Los Lagos

Тук наистина рискувахме да останем гладни, защото всички дюкяни бяха затворени. За наш късмет - с изключение на McDonalds и на едно ресторантче от веригата Dino"s, където похапнахме новогодишно с ... печена риба. И бира Kunstmann - das gute Bier. "Ние" сме аз и Виктор - приятел от студентските години, живял и работил последните десетина години в Ангола, поел на значително по-дълго пътешествие от мене през Еквадор, Перу и Боливия за Чили два месеца по-рано.

На втори януари дюкяните заотваряха от 10 нататък, а ние бяхме станали още в 7, за да търсим кола. Дефицит! Еле, намерихме една камионета, но ни я доставиха чак в 3 следобед, като ни таксуваха за целия ден. Но в скучния Пуерто Монт и дума не можеше да става да губим още един ден. И вкусната мидена супа в някаква закусвалня в занаятчийския комплекс до автогарата не помогна. С колата веднага дръпнахме по морето на изток към националния парк Алерсе Андино. Където ни останаха няколко часа до затварянето, точно толкова, колкото да стигнем до първия водопад и първото алерсе - вековно дърво, високо няколко десетки метра, за които са му били необходими има-няма 1000 години, за да ги стигне. А да го отсечеш стигат и 10 минути.

image
From
Chile 2010: Los Lagos

Оттам се опрехвърлихме в правилното градче в района - Пуерто Варас на брега на езерото Я(Жа)нкихуе (Llanquihue) с гледка към три вулкана - Калбуко, Осорно и Пунтиагудо. Много симпатично градче. Оправи киселия вкус от Пуерто Монт. По залез седнахме на съндаунърс (африкански жаргон за питие на залез слънце) на терасата на едно италианско да сменим малко кухнята от печена риба и стекове на фетучини с пиле, рукола и каперси. И да ... налетим на Морис и Себ - мои спътници от антарктическото корабче. Минали през Барилоче, прекарали един ден в полите на Осорно и щели да пътуват за Пукон. Почерпиха Викторов опит от Боливия - например как по Шосето на Смъртта се карало вляво, защото така качващите се коли се движели откъм скалата, а слизащите им давали път откъм пропастта.

image
From
Chile 2010: Los Lagos

Следващия ден остана свободен за упражнение по каньонинг в парка Я(Жа)нхихуе. В резервата под вулкана Калбуко. Бавно загрях, но не се и изненадах, че тарторът на компанията, Филип, е французин. Това е техният спорт! Прекарвал си живота по каньоните през лятото - тук, а ... през лятото - в Южна Франция. Много добро! Два часа randonnйe aquatic със скачане и пързаляне по вирчета и въртопчета и един рапел край 35 метров водопад за десерт. Предния ден бяхме гледали водопад от площадка за снимки, но по си е друго да го видиш и пипнеш от непосредствена близост. Сред водачите имаше един Матиас (очевидно типично за чилйиците от тоя край немско име), 21-годишен, който ... го скочи. С позволение от Ръководството. Първи скок в историята на този водопад. И то точно в ден, когато един фотоапарат или видеокамера нямаше сред кибиците, че да го овековечат. Народното българско определение за такива е лудо младо! Размина му се с няколко сучпени ребра и травма в крака, който бил чупен и съдържал някакви титанови чаркове.

image
From
Chile 2010: Los Lagos

Разходих се да разгледам немското архитректурно наследство на Пуерто Варас. Катедралата например е дървена реплика на точно определна немска църква в Шварцвалд. Градът малко напомня на Людериц с тая разлика, че Намибия са я колонизирали като държавна политка на мощна империя, а три десетилетия по-рано, в средата на XIX век, немците са бягали в Чили от глад.

image
From
Chile 2010: Kuchen & Lagos

А ние си задоволихме глада с кубинско национално ястие Roba Vieja (яхния от месо на ресни) с ориз и черен боб, плюс кускус със сирене за десерт на брега на езерото. И открихме бирата Kunstmann Torobayo - чилийски светъл ейл от пивоварната с немски корени във Валдивия.

image
From
Chile 2010: Kuchen & Lagos

Беше редно да се обиколи природната атракция в района - националния парк Висенте Перез Розалес. И както нищо хубаво нямаше във времето, така и следобед си направихме една освежаваща шестчасова разходка нагоре към Седлото на Опустошението между конуса на вулкана Осорно и малкото му братче от изток. Езерото на Вси Светии се виждаше много добре, но самия вулкан беше потънал в облаци. Нейсе. Остава надеждата идните дни да видим други вулкани.

image
From
Chile 2010: Los Lagos

През езерото на Вси Светии минават лодките за района на Барилоче в Аржентина - Cruce Andino - път, по който се точех да мина като вариант Бе (три езера и черни друмове), но така и не се получи. В пътеводителя пишеше, че около водопада Петрохуе, на реката по която езерото на Вси Светии се излива в езерото Я(Жа)нкихуе, се събирали множество удивително постоянстващи в хапенето мухи (офати) и тълпи либидозни тийнейджъри. Мухите ги нямаше, но тийнейджърите си бяха там. Изсипани от няколко автобуса.

image
From
Chile 2010: Los Lagos

После имаше знак, че на 100 м ни чака опасност. Точно там се разминахме с опасна маршрутка със съмнителна история на контролни технически прегледи. Намерихме си стая в първото хоспедахе, на което почукахме в Енсенада, на източния бряг на Я(Жа)нкихуе. Една идея ($2) по-скъпо от стаята в Пуерто Варас, но пък имах с кръст-закрилник над леглото. Храната в ресторанта (опечен по мой вкус стек) беше две идеи по-скъпа. Монопол!

image
From
Chile 2010: Los Lagos

Черни пътища и старонемски сладкиши (Kuchen, нем.). От Енсенада до Пукон, обикаляйки няколко езера по пътя и спирайки в градчета и селца с имена като Ентре Лагос, Футроно, Пангопуй, Лаго Ранко, Фолилко. Лаго Ранко е второто по големина езеро в района, което пътищата някак си от самосебе си ме прекараха да го заобиколя от източната страна, която изглеждаше по-непроходима на картата, но се оказа много красива. И водопад има. Удобната гледна точка се пада в частен имот, но никой не се показа да си поиска обявените за вход 1000 песо на човек.

image
From
Chile 2010: Los Lagos

Сутринта ме глождеха някакви терзания дали да не повторим водопада на Петрохуе, предвид че слънцето се опитваше да пробие, което би ни дало шанс да се полюбуваме на гледката от картичките - правилен коничен вулкан за фон и няколкомегаватов водопад на авансцената. Вчера при либидозните тийнейджъри ни се беше явил само водопадът. Но преценихме, че имаме доста път, а ако слънцето рече да пробие и на други места, ще ни дари с хубава гледка и при добър късмет - вулкан. Пуйехуе обаче се спотайваше някъде далеч на изток, а следващият значим вулкан беше чак Вилярика, който е по-близо до курортното селце Пукон, нежели до град Вилярика, и докато стигнем там за късна вечеря, ще вече да се е скрил под следващия тежък облак. За да не се минем, се отбихме до Лагуна Верде, малко по-наситено зелено заливче на голямото езеро Я(Жа)нкихуе, което с нищо не подсказваше чак такава фотогеничност, че да му изградят няколко ката бетонни тераски за снимане от туристически групи. Ако не броим бузестото пиленце със сини крилца, оранжево коремче, бяло-черна раирана като зебра гушка и характерен тембър, което се криеше толкова дълбоко сред най-усойните храсталаци, че в никакъв случай не би могло да попадне в полезрението на туристически фотоапарат-сапунерка от бетонната тераска.

image
From
Chile 2010: Los Lagos

А докато си хапвах поредния кухен, с праскова, на рядко, с цвят на недозапарен зелен чай, кафе, сервирано по ирония в прозрачна стъклена чаша, Виктор се захласваше по някакъв червен форд мустанг, съвременен модел, паркиран на селската улица пред нас. Полицаите също се захласнаха и ни питахи дали е наш и дали е под наем. Май се разочароваха, като им показахме безличния си черен пикап Toyota Hilux, който даже и 4x4 не е.

image
From
Chile 2010: Los Lagos

Пукон изглежда, точно както си го представях. Курорт с пешеходно центърче и две-три търговски улици с много ресторантчета и агенции за приключенски туризъм. И два излаза на езерото - на север и на изток, северният оформен като първокласен плаж с черен вулканичен пясък и студена вода. Мяркат се водни колела. За вечеря пробвахме глигана по мексикански, но опитът беше неуспешен - не ставаше за сдъвкване.

image
From
Chile 2010: Kuchen & Lagos

Богоявление. Добър повод за потапяне в езеро. Лаго Верде - ен-тото зелено езеро. А аз си мислех, че африканерите са народът с най-слабо въображение в топонимията.

image
From
Chile 2010: Los Lagos

Въпросното е повече студено, отколкото зелено. Намира се на около 1600 м н.вис. в открития пояс вулканична земя над горите от араукарии в източния дял на парка Вилярика. Току в полите на споделяния с Аржентина вулкан Ланин, който се издига като правилен бял конус още 2000+ метра нагоре.

image
From
Chile 2010: Kuchen & Lagos

Слънцето най-после ни се усмихна! Да огледаме вулкана отдолу. Да го качваме с разполагаемата екипировка, време и нагласа и дума не можеше да става. По-популярния, пушещ Вилярика, бих се пробвал да го кача с наети котки, пикел и ... газова маска, но те точно тая седмица го били затворили. Не заради изригване, ами заради лавинна опасност. Отворен беше само най-ниският, но и най-труднодостъпен, Куетрупилан. Затова и предпочетохмеразходка пота по езерцата и араукариите.

image
From
Chile 2010: Los Lagos

Пробвахме и през клековете, но не ни мина номерът. Тоест - ние не минахме.

А на път за там си качихме стопаджии. Две студентчета от Сантяго - Сезар и Сантяго - тръгнали с раници, шалтета и палатки да обикалят района от двете страни на границата на стоп. До колкото на юг успеят да стигнат. И Виктор им пусна по радиото ранчера - мексиканско кънтри, което те снизходително се подсмихнахам, че било популярно по пуеблата. Представям се да съм студент на 20 г в България, да ме вземе чужденец и да ми пусне чалга. Имали още двама приятели, които също се движели на стоп. По някое време се застигнахме и с тях. И тях ги бяха качили чужденци в камионета като нашата. Чужденците идваха от Ню Мексико, та нищо чудно ранчерата да е властвала и в тяхната кола. С тази разлика, че стопаджиите се бяха спасили от нея в каросерията. А на връщане освен тях всичките четирима, които смъкнахме до къмпинга, смъкнахме и парковия рейнджър до града.

image
From
Chile 2010: Kuchen & Lagos

Тук някъде на Виктор му дойде време да продължава на север обратно към Боливия с идеята да застигне кервана на рали Дакар (което е град в Сенегал) някъде из Атакама. А аз не си позволих да пропусна и последната дисциплина в Пуконската програма - рафтинг по река Лиукура.

image
From
Chile 2010: Liucura Rafting

И оттам - отбиване на минералните извори Палгин в сърцето на националния парк, защото мислех да мина през прохода директно на юг през Конайрипе към Пуерто Монт да оставя колата. Да, ама не минах. Касиерът на банята, беловлас чичко, на чист немски език, щастлив, че го разбирам, ми обясни, че сутринта е говорил с рейнджърите от билото и те са му казали, че тежките снеговете били сторили щото пътят да е непроходими и за 4x4 джипове. Чичкото бил потомък на преселниците, но от последното поколените, което е взело езика насериозно. За по-младите е останал само кухенът.

image
From
Chile 2010: Kuchen & Lagos

А банята си я биваше. Дадоха ми цяла къщичка с частно изворче с температура 38 градуса в нея. И достъп до общия басейн с температура 36 градуса, където се плацикаха няколко чилийки. Или бяха аржентинки. Не ги чух да си говорят за пиле, че да позная. А и водопада Ел Леон поспрях да отметна (заедно с поредното парче кухен), който едва ли не ме поизкъпа още веднъж.

image
From
Chile 2010: Los Lagos

Ако и да ми струваше два часа и половина забавяне и връщане през Пукон, за да излязя на магистралата на най-близкия до Вилярика възел. Там и си взех на стоп две хипарчета-пънкарчета с раници. Харесах си ги отдалече и даже направих едно допълнително завъртане по детелината, за да мина през бензостанцията, край която се опитваха да склонят някой шофьор да им обърне внимание. Йери и Фернанада. Завършили училище, записали студентство. Момичето всъщност май каза, че е втори курс, но езиковата бариера не и позволи да се включи в разговора за политика. Йери не вярвал нито на Фрей, нито на Пинера. Кандидатите за президент. Всички чилийски политически партии работели срещу бедните индианци мапуче, които претендирали за горите си, защото никога не били признали държавата Чили. А като протестирали, полицията стреляла по тях и ги избивала.
- А ти какво мислиш, че ще направят мапуче с гората, ако държавата им я подари? Няма ли да я изсекат?
- Няма, разбира се. Те имат друго светоусещане. Живеят в единение с природата и никога няма да и посегнат.
Ще да е гледал "Аватар". Въздържах се да убивма детския му плам с контрапримери от Перу, Боливия, а и в не много различни ситуации от Африка и Европа. А и сега може да е време за избори, но също е време за палатки, пиене на бира Kunstmann Torobayo и свирене на китара под звездите.
-



Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: domosed
Категория: Туризъм
Прочетен: 31118
Постинги: 6
Коментари: 0
Гласове: 20
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930